Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért Sárgulnak Meg
  2023-10-04 23:18:00, szerda
 
   
 


Miért Sárgulnak Meg Ősszel A Falevelek?
/ Biológia, Kémia / By Hogyan működik? Röviden - Tömören

A lombhullató fák levelei minden ősszel megváltoztatják a színüket, amiben egy rövid ideig gyönyörködhetünk, mielőtt lehullanak a fákról. De pontosan miért sárgulnak meg a falevelek? A vörös, a lila, a narancs és a sárga keveréke kémiai folyamatok eredménye, amik a fában mennek végbe, amikor az évszak nyárból őszbe vált.

Tavasszal és nyáron a fa levelei egyfajta gyárként szolgálnak, ahol a fa növekedéséhez szükséges élelmiszer nagy részét előállítják. Ez az ételkészítési folyamat (fotoszintézis) a levélben, számos klorofillt tartalmazó sejtben zajlik, ami a levél zöld színét adja.

Ez a rendkívüli vegyi anyag elnyeli a napfénytől azt az energiát, amelyet a szén-dioxid és víz szénhidrátokká történő átalakításához használ. Például cukrok és keményítők előállításához. Habár a leveleket zöldnek látjuk, nemcsak zöld pigmenteket tartalmaznak. Sárga vagy narancssárga pigmentek, karotinok és xantofill pigmentek találhatók bennük, amelyek például a sárgarépa narancssárga színét is adják.

Tavasszal és nyáron a zöld pigmentből sokkal több van, ezért a sárga és narancs színeket eltakarja a zöld.

Nem örökzöld, de miért nem? Miért sárgulnak meg a falevelek?
Ősszel a napfényes órák hosszának változása, és a hőmérséklet változása miatt a levelek leállítják az ételkészítési folyamatukat. Az egész addig termelt energia és táplálék elraktározódik a fában, és mivel már nem működik a “gyár", a klorofill lebomlik, a zöld szín eltűnik, és a sárga-narancssárga szín láthatóvá válik.

Ezzel egyidőben más kémiai változások is előfordulhatnak, amelyek a vörös antocianin pigmentek termelésével további színeket képeznek, de néhány fa őszi lombja kizárólag sárga színű. Mások, mint sok tölgy általában barna színt mutatnak. Mindezek a színek annak köszönhetőek, hogy az őszi szezonban változó mennyiségű klorofill-maradvány és más pigmentek keverednek a levélben.

Ez még nem minden
Az őszi színek megjelenésekor más változások is zajlanak. Abban a pontban, ahol a levél szára a fához kapcsolódik, egy speciális sejtréteg fejlődik ki, ami fokozatosan megszünteti a levelet tápláló szöveteket. Ezzel egyidőben a fa lezárja a vágást, így amikor a levelet végül elfújja a szél, vagy leesik a saját súlyától, levélheget hagy maga után.

Nem minden fa hullatja le a leveleit
A tűlevelűek többsége mind északon, mind délen örökzöldek. A tű- vagy pikkelyszerű levelek egész évben zöldek maradnak, és akár négy évig is a fán maradhatnak, mielőtt a növény lecserélné őket.

Az időjárás befolyásolja a szín intenzitását
A hőmérséklet, a fény és a vízellátás befolyásolja az ősz színének mértékét és időtartamát. A fagypont feletti, de alacsony hőmérséklet elősegíti az antocianinképződést, amely élénk vörös színt eredményez a juharokban. Az esős vagy borult napok növelik az őszi színek intenzitását. Legközelebb tehát, ha ősszel sétálunk egy színes erdőben, tudni fogjuk, hogy miért sárgulnak meg a falevelek, és hogyan lett a zöldből vörös, sárga és narancssárga.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: gyönyörködhetünk, előfordulhatnak, megváltoztatják, átalakításához, szénhidrátokká, előállításához, elraktározódik, megjelenésekor, fotoszintézis, ételkészítési, növekedéséhez, befolyásolja, intenzitását, pikkelyszerű, narancssárga, köszönhetőek, termelésével, tartalmaznak, folyamatukat, hőmérséklet, kapcsolódik, lombhullató, időtartamát, fokozatosan, maradhatnak, pigmenteket, előállítják, megszünteti, legközelebb, leállítják, változások, antocianin, élelmiszer, tűlevelűek, örökzöldek, napfénytől, rövid ideig, sárga keveréke, fában mennek, évszak nyárból, ételkészítési folyamat, levél zöld, rendkívüli vegyi, leveleket zöldnek, sárgarépa narancssárga, zöld pigmentből, napfényes órák, hőmérséklet változása, levelek leállítják, ételkészítési folyamatukat, egész addig, klorofill lebomlik, Miért Sárgulnak Meg, Miért Sárgulnak Meg Ősszel Falevelek,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Minden szülő a lényével nevel.  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Föld napja április 22  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Amit átélünk,  Életművészet  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  A fenyő nem szép fa, (...)  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különös!  Idézetek a barátságról  A Gömb  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Sirató  Palóc Grand Canyon  A Föld napja  Gaál Viktor gondolata  Maradék idő  Gaál Viktor gondolata  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  802 esztendeje, 1222. április ...  A lelki élet nem arról szól, ....  Paul David Tripp Április 26  Tehetségtelen gyerek nincs.  Kellemes esti időtöltést  A Föld napja  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Jó éjszakát  Föld napja április 22  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Nehezen engedem  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Bizonyos kulturális szint nélk...  A fenyő nem szép fa, (...)  Fodor Ákos költő,  Pillangó  Mosolyogtál már ma?  Különös!  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Idézetek a barátságról  Nehezen engedem  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Ahogy emelkedik a rezgés...  Az elfogadásnak...  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Ébredj  Gárdonyi Géza - Április végén  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Esti kép  Ébredj  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 24  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
rövid ideig, sárga keveréke, fában mennek, évszak nyárból, ételkészítési folyamat, levél zöld, rendkívüli vegyi, leveleket zöldnek, sárgarépa narancssárga, zöld pigmentből, napfényes órák, hőmérséklet változása, levelek leállítják, ételkészítési folyamatukat, egész addig, klorofill lebomlik, zöld szín, vörös antocianin, színek annak, őszi szezonban, őszi színek, levél szára, fához kapcsolódik, speciális sejtréteg, levelet tápláló, levelet végül, saját súlyától, tűlevelűek többsége, növény lecserélné, időjárás befolyásolja, szín intenzitását, vízellátás befolyásolja, fagypont feletti, esős vagy, színes erdőben, zöldből vörös, gyönyörködhetünk, előfordulhatnak, megváltoztatják, átalakításához, szénhidrátokká, előállításához, elraktározódik, megjelenésekor, fotoszintézis, ételkészítési, növekedéséhez, befolyásolja, intenzitását, pikkelyszerű, narancssárga, köszönhetőek, termelésével, tartalmaznak, folyamatukat, hőmérséklet, kapcsolódik, lombhullató, időtartamát, fokozatosan, maradhatnak, pigmenteket, előállítják, megszünteti, legközelebb, leállítják, változások, antocianin, élelmiszer, tűlevelűek, örökzöldek, napfénytől, találhatók, keményítők, pigmentből, rendkívüli, tartalmazó, lecserélné, levélheget, klorofillt, szolgálnak, szöveteket, mennyiségű, juharokban, folyamatok, keverednek, lehullanak, eredményez, vízellátás, elősegíti, sárgulnak, falevelek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 150 db bejegyzés
e év: 599 db bejegyzés
Összes: 9055 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2873
  • e Hét: 14389
  • e Hónap: 23411
  • e Év: 91176
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.